Rottweiler

Bild på en rottweiler
Bild på en rottweiler

Rottweiler är en av flera hundraser som är populär över hela världen och den förekommer i flera olika sammanhang. T.ex. syns den ofta som tjänstehund inom militär och polis likväl som att den är vanligt förekommande som sällskaps- och brukshund. Under 2002 var rottweilern i Sverige den 6:e mest vanligaste sällskapshunden. I en undersökning utförd 2012/2013 utnämndes rottweilern till en av världens 20 mest populära hundraser (se länk).

Rottweiler historia

Sitt namn, rottweiler, har hundrasen fått från staden Rottweil i den historiska regionen Württemberg i sydvästra Tyskland. Under medeltiden var detta ett centrum för boskapshandel och här användes molosserhundar som boskapsdrivande hundar samt vagnshundar. Rottweilern anses härstamma från dessa hundar.

Rottweiler fakta

Rottweilern utstrålar styrka och mod och den anses till sin karaktär att vara lojal, lugn, självsäker och arbetsglad. Den har lätt för att lära men kräver mycket fysisk och mental stimulans för att komma till sin rätt och för att trivas och må bra. Eftersom rottweilern är en stor av stark hund bör lydnadsträningen starta tidigt, gärna redan tidigt under valpstadiet. Precis som för andra raser som är traditionella brukshundar så behöver den en meningsfull vardag och en konsekvent uppfostran. Generellt så räknas rottweilern till den grupp av hundraser som lämpar sig bäst till erfarna hundägare. Det är en mycket tacksam hund att äga om man kan lägga ner mycket tid på att uppmärksamma den och arbeta med den. I allmänhet är rottweilern en tyst hund som sällan skäller.

Rottweiler utseende

Till utseendet så är rottweilerns kropp rektangulärt och kraftfyllt byggd och har en mankhöjd på 55-68 cm.  Käkarna är breda och kraftiga. Dess päls består av medellångt, tätt och grovt åtliggande täckhår med tät underhull, s.k. dubbelpäls. Pälsen är ”black and tan” – alltid svart och har klart avgränsade roströda tan-tecken. Dessa ljusbruna nyanser återfinns bland annat runt nosen, på kinderna samt ovanför ögonen.

Lämna en kommentar