Ogar polski

 

Bild på Ogar polski hund

Bild på Ogar polski hund

Ogar polski, även polsk stövare, är en hundras från Polen som används som jakthund, och den räknas i Sverige som en stövare.
Den är en drivande hund av braquetyp. Rasen används till drevjakt på vildsvin, räv och hare, gärna i svår terräng. Den driver långsamt och har ett välklingande drevskall. Rasen är grövre än de skandinaviska stövarna, något påminnande om en lättare blodhund.

Ursprunget till namnet på rasen är inte helt klart , och samma ras , som alla raser av europeiska hundar , som härrör från hundar sw.Huberta . Förmodligen har det att korsa rasen med lokala raser gonczymi . Visst har de en blandning av blodhundarfrån Apenninska halvön , och den artonde talet korsades med foxhoundami .
Det första omnämnandet av ogarach i polsk litteratur finns i dikten av Thomas Bielawski ” Fighter ” skriven 1595 . Även Mikolaj Rej i ” Life of a Good Citizen ” ( 1568 ) nämner dessa hundar . År 1608 publicerade den första vetenskapliga avhandling hängiven ogarom ” Hundarna och jakthundarmed dem , ” greve John Ostroroga , släpptes i full form år 1618 , med undertiteln ” Jakt med hundar . ” Under århundraden var en uppskattad kamrat hound jägare . På grundval av det bevarade materialet kan dras tro att hundarna i den här typen har varit kända sedan det fjortonde århundradet tills den artonde hundarna var mycket populärt på polskt territorium . Oron för historia , och därmed utarmningen av adeln ledde till nästan total utrotning av rasen . Som ett resultat av de många korsningar med andra raser och brist på planerad avel knappast renrasiga hundar .
Arbetet med återuppbyggnaden av rasen påbörjades 1959 , Peter Kartawik föra från Litauen tre hundar : Stormar , Zorka och Chita och antar avel ” Från Borderlands ” . År 1964 utvecklade George Dylewski ett mönster av denna ras , som den 15 november, 1966 , var han en medlem av FCI med nummer 52 Vid slutet av 60-talet tragiska död Peter Kartawika avbröt sitt arbete kultur .

Lämna en kommentar