Din hund förstår dig mer än du tror, eller?

Hund som ska scannas
Hund som ska scannas, foto: Eniko Kubinyi

Ofta känner man som hundägare att ens hund verkligen förstår en. Det är ju inte helt utan anledning som det sägs att hunden är människans bästa vän. Studier som precis publicerats visar att hundar faktiskt förstår oss bättre än vad vi någonsin trott.

Den första studien som jämför hjärnans funktion mellan människor och djur visar att hundar har dedikerade röstområden i sina hjärnor, precis som människor. Hundhjärnor, liksom hos människor, är också känsliga för ”akustiska signaler” av känslor (t.ex. skratt och gråt), enligt en studie publicerad i Cell Press tidskriften Current Biology den 20 februari 2014.

Hundar som ska scannas, foto: Borbala Ferenczy
Hundar som ska scannas, foto: Borbala Ferenczy

Resultaten tyder på att röstområden utvecklats minst 100 miljoner år sedan, vid åldern av den senaste gemensamma förfadern av människor och hundar, säger forskarna. Den ger ny insikt i människans unika anslutning med våra bästa vänner i djurriket och hjälper till att förklara de beteendemässiga och neurala mekanismer som gjorde denna allians så effektiv för tiotusentals år.

”Hundar och människor delar en liknande social miljö,” säger Attila Andics från MTA-ELTE Comparative Ethology Research Group i Ungern. ”Våra resultat tyder på att de också använder liknande mekanismer för hjärnan för att bearbeta social information. Detta kan förklara framgångarna med ljudlig kommunikation mellan de två arterna.”

Både hundars och människors hjärnor undersöktes i en scanner under undersökningen. På så vis kunde forskarna jämföra likheterna i hur människors och hundars hjärnor reagerade på olika ljud och röster. Undersökningen visade att samma områden i hjärnorna aktiverades när de fick höra mänskliga röster.

Mer om denna undersökning går att läsa här.

Lämna en kommentar