Affenpinscher

Bild på en Affenpinscher.
Bild på en Affenpinscher.

Affenpinscher är en hundras från Tyskland. Ursprungligen var den en råttfångare men är sedan länge enbart sällskapshund. Dess namn kommer av rasen ansetts ha ett apliknande utseende (affe betyder ”apa” på tyska).

Affenpinschern är en liten hund med ett gott temperament. Den är på många sätt mycket lämplig som familjehund, och är en aktiv och sportig sällskapshund.
Rasen är lätt att fostra och lära, trots att den kan vara egensinnig och envis. Den är tillgiven och trofast mot sin ägare. Den är också en vaken, orädd och påhittig hund som behöver motivation och stimulans.
Trots sin ringa storlek är den en utmärkt vakthund, vaksamheten gör att den mycket väl uppfattar ljud och gärna vill tala om att något är på gång. Affenpinschern vaktar gärna sin familj men är alltid vänlig mot andra människor.
Affenpinschern är på många sätt ett bra förstahundsval. Rasen är lättskött med ett stabilt och positivt temperament. Den är en utmärkt familjehund som tål det mesta, den blir inte panikslagen av plötsliga ljud eller hastiga rörelser.

Historia
Rasen är tyska ursprung och går tillbaka till 1600-talet. Känt härledas från den tyska Affe (apa, apa). Rasen föregår och är förfäder till de Griffon Bruxellois (Bryssel Griffon) och Dvärgschnauzer.
Hundar för Affenpinscher typ har varit känt sedan omkring 1600, men dessa var något större, cirka 12 till 13 inches, och kom i färgerna grå, fawn, svart och tan, grå och brun, och även röda. Vita fötter och bröstet var också vanliga. Rasen skapades för att vara en Krysarik, arbetar för att ta bort gnagare från kök, spannmålsmagasin och stall.
Banana Joe V Tani Kazari (AKA Joe), en fem-årig Affenpinscher, hette Best in Show på den 2013 Westminster Kennel Club Dog Show i New York City. Denna vinst är anmärkningsvärt eftersom det är första gången denna ras har vunnit Best in Show i Westminster.

Hälsa

Dödlighet
Ett litet urval (N = 21) av affenpinschers i en brittisk undersökning hade en median livslängd på 11,4 år, vilket är en normal livslängd för en renrasig hund, men lite lägre än de flesta raser av deras storlek. De vanligaste dödsorsakerna var gamla ålder (24%), urologiska (19%) och ”kombinationer” (14%). Några är benägna att frakturer, halkade kväva, pda, öppen fontanell och andningsproblem i varmt väder.
Sjuklighet
Affenpinscher är liggande till höft dysplasia. Som med många små raser, är de benägna att kollapsade luftstrupe och luxating patella. Grå starr rapporteras ibland. En framväxande oro är syringomyelia, även om förekomsten är för närvarande okänt.

 

 

Lämna en kommentar